استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان، ایران.
چکیده
کلیدی ترین نقش آموزش و پرورش، تربیت افرادی آگاه و پرسشگر است که در برابر موقعیت های پیچیده، بی ثباتی ها و نسبیگرایی های رو به تزاید حال و آیندۀ جهان، توان نقد و بررسی و نیز تعامل سازنده با آن را داشته باشند. بر این اساس، درس مطالعات اجتماعی، با ابتنا بر رویکرد فطرت گرای توحیدی و اهداف ویژۀ خود، مبنی بر پرورش افرادی فعال، متفکر، کاوشگر، انتخابگر، آزاد و خودپالایشگر، به ویژه در دروۀ ابتدایی، نقش تعیین کننده ای در این بین ایفا می کند. ایدۀ پژوهش حاضر در باب نیل به اهداف غایی این موضوع درسی، تمرکز بر مفهوم هویت به عنوان یکی از زیربنایی ترین مفاهیم رویکرد فطرت گرای توحیدی و نیز کلیدی ترین مفاهیم مجموعه کتاب های مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارائۀ راهکارهایی برای آموزش این درس مبتنی بر کلان مفهوم هویت است. این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده و جامعه تحقیق آن کتاب های مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی بوده اند. نتیجه اینکه در محتوای کتاب های مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی به مفاهیم هویت فردی، هویت اجتماعی، هویت تاریخی، هویت ملی، هویت سیاسی، هویت اقتصادی، هویت تمدنی، هویت دینی و هویت فرهنگی به صورتی متمایز پرداخته شده است و انواع دیگری از هویت از جمله دو شاخۀ مهم هویت جنسیتی و هویت دیجیتالی در آن مغفول مانده اند. پژوهش حاضر، به منظور نیل به اهداف کلان برنامۀ درسی بر اساس رویکرد فطرتگرای توحیدی، پیشنهادات اساسی برای تدوین واحدهای یادگیری بر مبنای شعبات موجود مفهوم هویت در محتوای کتابهای مذکور و شاخه های مغفول این کلان مفهوم آموزشی در کتب درسی مربوطه ارائه کرده است.
حسین زاده, ام البنین. (1401). واکاوی انواع هویت مبتنی بر رویکرد فطرت گرای توحیدی در کتب مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی. علوم تربیتی از دیدگاه اسلام, 10(18), -.
MLA
ام البنین حسین زاده. "واکاوی انواع هویت مبتنی بر رویکرد فطرت گرای توحیدی در کتب مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی". علوم تربیتی از دیدگاه اسلام, 10, 18, 1401, -.
HARVARD
حسین زاده, ام البنین. (1401). 'واکاوی انواع هویت مبتنی بر رویکرد فطرت گرای توحیدی در کتب مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی', علوم تربیتی از دیدگاه اسلام, 10(18), pp. -.
VANCOUVER
حسین زاده, ام البنین. واکاوی انواع هویت مبتنی بر رویکرد فطرت گرای توحیدی در کتب مطالعات اجتماعی دورۀ ابتدایی. علوم تربیتی از دیدگاه اسلام, 1401; 10(18): -.